Poď študovať gastro!

Odbor kuchár

Baví ťa varenie, pečenie a všetko, čo je spojené s výrobou potravín? V tom prípade ti štúdium v oblasti potravinárstva či gastronómie ponúka nekonečne veľa možností pre nadobudnutie nielen množstva vedomostí, ale aj praktických skúseností. V pripravovaných článkoch sa postupne dozvieš o možnostiach štúdia v oblasti gastronómie v Žilinskom kraji aj o možnostiach uplatnenia po vyštudovaní daných odborov, z ktorých je veľké množstvo žiadaných na trhu práce.

V oblasti potravinárstva možno nájsť v Žilinskom kraji odbory, ktoré sú zamerané na spracúvanie mlieka, potravinársku výrobu, biochémiu, ako aj odbory kuchár, čašník/servírka, mäsiar alebo pekár. Postupne si predstavíme všetky odbory z oblasti gastronómie, ktoré majú žiaci možnosť študovať na stredných školách v Žilinskom kraji. V tomto článku sa budeme venovať odboru kuchár.

Odbor kuchár je v Žilinskom kraji možné študovať ako študijný odbor alebo učebný odbor. Zatiaľ čo štúdium učebného odboru trvá 3 roky a je ukončené záverečnou skúškou, študijný odbor predstavuje 4-ročný odbor, ktorý žiak ukončí maturitnou skúškou a tak môže pokračovať v štúdiu aj na vysokej škole. Odbor kuchár je možné študovať na každej hotelovej akadémii v Žilinskom kraji.

Čo sa počas štúdia žiaci naučia?

Počas štúdia odboru kuchár, majú žiaci možnosť získať množstvo vedomostí, všeobecný prehľad a taktiež nadobudnúť praktické skúsenosti, ktoré budúci zamestnávatelia častokrát vyžadujú. Počas štúdia sa žiaci stretnú aj s predmetmi ako je slovenský a cudzí jazyk, matematika, dejepis, občianska náuka, chémia a podobne. Okrem všeobecno-vzdelávacích predmetov získajú žiaci vedomosti aj z odborných predmetov, ako napríklad ekonomika, účtovníctvo, potraviny a výživa, príprava pokrmov, technika obsluhy a mnoho iných.

Nadobudnuté vedomosti si žiaci vyskúšajú aj v realite, počas praktických cvičení, resp. počas odborného výcviku. Žiaci majú možnosť absolvovať počas štúdia prax v rôznych prestížnych reštauráciách a získať množstvo zaujímavých informácií priamo od kuchárov s dlhoročnými skúsenosťami. Niektoré hotelové akadémie sú tiež zapojené v systéme duálneho vzdelávania, vďaka ktorému môžu žiaci odboru kuchár rozvíjať svoje schopnosti a talent priamo u budúceho zamestnávateľa.

Niektoré hotelové akadémie taktiež ponúkajú aj zahraničné stáže a pobyty, takže okrem nových skúseností so zahraničnou gastronómiou majú žiaci možnosť spoznať nové krajiny, kultúry a zdokonaliť sa v cudzom jazyku.

Čo čaká absolventov po úspešnom ukončení školy?

Po úspešnom ukončení strednej školy majú absolventi možnosť rozšíriť svoje vedomosti formou nadstavbového alebo vysokoškolského štúdia. Ak sa však absolvent rozhodne, že ďalej pokračovať v štúdiu nechce, môže sa uplatniť ako kuchár, či šéfkuchár v hoteloch, reštauráciách a iných gastro-prevádzkach. Absolvent sa uplatní tiež ako prevádzkar a má predpoklady vykonávať funkciu manažéra v oblasti gastronómie a spoločného stravovania. Absolvent odboru kuchár sa môže uplatniť aj ako súkromný podnikateľ v oblasti gastronómie.

V niektorých regiónoch Slovenska je síce práca kuchára menej atraktívna, z dôvodu nízkeho platu, no priemerný plat kuchára sa v súčasnosti, podľa informácií portálu platy.sk, pohybuje v intervale 611€ – 1 615€.

Študijný či učebný odbor kuchár predstavuje oblasť, v ktorej absolventi naplno uplatnia svoju kreativitu, ako aj technické zručnosti a nadobudnuté odborné vedomosti. Absolventi sú vďaka odbornému vzdelávaniu, ktoré je spojené s praxou, pripravení na výkon práce a vo väčšine prípadov nemajú problém sa zamestnať.

0 komentárov

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.